Degustacja win naturalnych, ekologicznych i biodynamicznych
Czym się różnią od siebie wina ekologiczne, biodynamiczne i naturalne oraz dlaczego nie możemy ich wrzucić do jednego winiarskiego worka?
Czym się różnią od siebie wina ekologiczne, biodynamiczne i naturalne oraz dlaczego nie możemy ich wrzucić do jednego winiarskiego worka?
Degustacja w ciemno polega na „ślepym” testowaniu wina przy braku wiedzy na temat szczepu, producenta, kraju pochodzenia czy rocznika. Wzrok, zapach i smak – za pomocą tych zmysłów możemy się zbliżyć do informacji co mamy w kieliszku.
Nie zapominajmy o piciu wody podczas degustacji wina. Poza uwypuklaniem doznań organoleptycznych woda skutecznie moderuje poziom rauszu i nawadnia organizm, co skutecznie niweluje efekt dnia następnego.
To, co jest najistotniejsze w idei less waste, to myślenie o tym, skąd pochodzi produkt i jak gospodarowano nim w okresie wzrostu i produkcji.
Beth Liston wiedziała, że aby uzyskać efekt wow trzeba postawić nie na jednego, ale na dwa czarne konie.
Wigilia to chyba najtrudniejszy posiłek do doboru win. To nie znaczy, że nie ma win które są w stanie udźwignąć ciężar gatunkowy wigilijnego biesiadowania. Oto one!
Podpowiadamy co kupić osobie, która najbardziej na świecie kocha pić i jeść.
Najlepszą częścią zabawy w łączenie wina i jedzenia jest możliwość nieograniczonych kombinacji. Czym się kierować decydując się na połączenie czerwonego wina i czekolady?
W życiu każdej organizacji przychodzi taki moment kiedy trzeba zdecydować: poszukiwać menadżera na zewnątrz czy awansować pracownika z zespołu?
Jak najlepiej przygotować się do degustacji? Sprawdź praktyczne porady.