Rekrutacja w gastro
Gastronomia słynie z nietypowych rekrutacji. Na przykład mój były szef posiłkował się testami sprawnościowymi
Gastronomia słynie z nietypowych rekrutacji. Na przykład mój były szef posiłkował się testami sprawnościowymi
Idealne połączenie to takie, w którym zarówno smak jedzenia, jak i smak wina są wyraźnie wyczuwalne, a jednocześnie doskonale się uzupełniają, intensyfikując kulinarne doznania gościa. Najbardziej fundamentalną zasadą jest dążenie do odnalezienia balansu pomiędzy składowymi jedzenia i wina.
Zebraliśmy kilka pomysłów na to jak w trakcie kwarantanny wykorzystać czas na uzupełnienie teorii.
W tych dniach jesteśmy myślami z branżą gastronomiczną. Ufamy, że po tej zapaści goście masowo ruszą do restauracji i wasze straty zostaną zrównoważone. Podrzucamy kilka przydatnych linków.
Od soboty 14.03 obowiązuje stan zagrożenia epidemicznego, co oznacza, że w gastronomii (i nie tylko) obowiązują nowe reguły gry. Dark kitchens, delivery i bezdotykowe płatności to nie pieśń przyszłości, ale rzeczywistość z którą przyszło nam się zmierzyć. Gościnność na dystans, lęk o przyszłość i zasada ograniczonego zaufania to dzisiaj waluta przetrwania. W wyniku obostrzeń, restauracje,…
Przed branżą gastronomiczną trudne czasy, które dla wielu miejsc będą oznaczać być albo nie być. Jeżeli chcesz wesprzeć swój ulubiony lokal, możesz to zrobić na różne sposoby.
W rozmowach z restauratorami często słychać narzekanie, że wina się nie sprzedają. Dobra wiadomość jest taka, że o tej trudności słyszymy w 8 na 10 restauracji z którymi pracujemy.
Nie zdawaliśmy sobie sprawy jak bardzo straumatyzowani są dziś ludzie pracujący na sali. Okazuje się, ze najbardziej stresogennym czynnikiem nie jest zły szef, wredni koledzy czy krzyczący kucharz, ale goście!
Piotr Kamecki, Mistrz Polski Sommelierów 1998, finalista Mistrzostw Europy Sommelierów 1998 w Reims i Mistrzostw Świata Sommelierów 2000 w Montrealu, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, wieloletni prezes zarządu Centrum Wina, współwłaściciel i prezes zarządu Wine Taste by Kamecki, partner w firmie Winkolekcja.
Goście chcą pomocy, a nie opinii. Gościa nie wolno pouczać. Jeżeli chce zamówić czerwone ciężkie wino do lekkiej ryby, nie należy komentować jego wyboru. Kelner nie może kłamać i udawać, że się na czymś zna. Jeśli nie wie, jaki jest skład potrawy, powinien przeprosić i udać się do kuchni, żeby…